Tort cu ciocolata alba si soc

  • -

Tort cu ciocolata alba si soc


tort-cu-ciocolata-alba-si-soc

Un nou motiv pentru a face o bucurie dulce? Daaa, abia astept !! Verisoara mea avea nevoie sa duca un tort colegilor de ziua ei si m-a rugat sa o ajut. Eu abia asteptam un nou motiv pentru a face un nou tort. Ea adora ciocolata alba. Eu ador aroma de soc in combinatie cu lime si menta sau roinita. Iata ce minunatie a iesit! :)

soc
ciocolata-alba

Ingrediente necesare

Blat

  • 250 grame faina
  • 50 grame cacao
  • 8 oua (la temperatura camerei)
  • 125 grame zahar brut sau de cocos
  • 20 grame unt

Crema

  • 3 oua
  • 320 grame ciocolata alba
  • 300 grame frisca lichida (eu folosesc smantana pentru frisca)
  • 70 grame zahar brut sau de cocos
  • 100 grame fulgi cocos
  • Coaja rasa a unei lamai

Dulceata de soc

  • 2 maini de flori de soc (proaspete, uscate sau de la congelator)
  • Zeama unei lamai
  • 150 grame zahar brut sau de cocos
  • Un varf de pastaie de vanilie
  • 2-3 feliute de lamaie

Sirop

  • 50 grame zahar brut sau de cocos
  • Zeama unei lamai
  • 100 ml Sirop de soc
  • 200 ml apa
  • Coaja de la o jumatate de lamaie
  • Cognac/whisky (optional)

 

Cum pregatim? 

  • Blatul

Ia o tava pentru blat cu inel detasabil, unge-o cu unt si pudreaz-o cu faina. Aprinde cuptorul aragazului ca sa se incalzeasca pentru blat. Ia ouale (ideal e sa fie la temperatura camerei) si separa galbenusurile de albusuri. Amesteca faina cu cacao. Adauga jumatate din cantitatea de zahar peste galbenusuri si bate-le cu blenderul cu capat de tel pana capata consistenta unei maioneze. Bate albusurile cu blenderul cu capat de tel pana se intareste spuma si adauga treptat zaharul continuand sa amesteci. Intr-un bol mare pune intai maioneza din galbenusuri cu zahar, peste care adauga albusurile cu zahar si presara treptat faina cu cacao in timp ce mesteci continuu cu blenderul cu capat de tel. Toarna compozitia in tava si pune-o in cuptorul dat pe foc mic spre mediu (eu am un cuptor de aragaz model vechi). Verifica din cand in cand cu un pai de la matura sau cu o scobitoare sau bat de frigaruie.

Si pana se face blatul trecem la dulceata de soc.

  • Dulceata de soc

Luam florile de soc, le frecam cu zahar ca pe petalele de trandafir. Adaugam celelalte ingrediente si dam in clocot timp de 30 de minute. Apoi opreste focul si lasa la racit. Verificam blatul. Cand aproape s-a facut (se mai ia foarte putina compozitie pe bat), inchide focul si lasa blatul in cuptor cu usa inchisa inca jumatate de ora, apoi scoate-l afara si detaseaza inelul.

  • Siropul

Pune intr.-un ibric  toate ingredientele si lasa-le sa clocoteasca timp de 10-15 min. Apoi opreste focul si lasa la racit.

  • Compozitia

Ia ouale si separa galbenusurile de albus. Adauga jumatate din cantitatea de zahar peste galbenusuri si bate-le cu blenderul cu capat de tel pana capata consistenta unei maioneze. Ia 2 linguri de frisca si pune-le intr.-un ibric (de fiert laptele) pe foc la incalzit. Adauga ciocolata bucatita. Mesteca pana se topeste complet ciocolata, dupa care opreste focul si lasa sa se raceasca (pana la temperatura camerei). Dupa ce s-a racit, bate albusurile cu blenderul cu capat de tel pana se intareste spuma si adauga treptat zaharul continuand sa amesteci. Intr-un recipient separat bate bine frisca ramasa. Intr-un bol pune intai maioneza din galbenusuri cu zahar, peste care adauga albusurile cu zahar, frisca batuta si ciocolata racita. Adauga coaja de lamaie si fulgii de cocos. Pune compozitia rezultata in congelator si lasa 1 ora.

Cum insiropam blatul?

Odata racit blatul, il taiem in 2 sau 3 (dupa cum dorim). Separam straturile si le insiropam independent cu o spatula de silicon sau o lingura obisnuita. E important sa insistam pe margini, dam un strat si revenim cu al doilea strat. Verificam apasand usor pe blat. Nu trebuie sa musteasca in sirop, ci doar sa se afunde usor si sa nu fie locuri uscate. Pastram putin sirop pentru ultimul strat pentru cand il vom pune de-asupra.

Incroparea tortului

Peste primul strat de blat insiropat intindem un strat de dulceata de soc. Adaugam un strat de compozitie. Peste punem un alt strat de blat si reluam procesul daca avem 3 straturi de blat. Dupa ce am pus ultimul strat de blat, il insiropam folosind siropul ramas. Putem sa ornam cu ciocolata topita, cu fructe, ciocolata rasa, fulgi de cocos, frunze, flori, etc.

 

Pofta mare, dragii mei!

Atentie la degete, sa nu cumva sa le muscati de pofta! :)

 

Cu drag,

Andreea Iris

Iubim si Gatim


Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.