Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce portocala și lămâia au mirosuri diferite?

  • 0

Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce portocala și lămâia au mirosuri diferite?

Fotograf: Laura Caraculacu

Fotograf: Laura Caraculacu

Cursul de Science of Gastronomy m-a fascinat din ce în ce mai mult! La fel și cel de Nutrition for Health Promotion and Disease Prevention. De ce? Pentru că am învățat lucruri noi care mă ajută să fac paralele interesante. De exemplu, te-ai gândit vreodată de ce portocala și lămâia au mirosuri diferite? Ei bine, eu nu m-am gândit, însă a fost fascinant când am aflat. Și nu pot să nu îți spun și ție! :)

Super! Hai să vedem de ce lămâia și portocala au mirosuri diferite având în vedere că ambele sunt citrice, au aproximativ același tip de coajă (cu excepția culorii) și conțin limonină. Limonina este o substanță amară, albă și cristalină care se găsește în coaja și în sâmburii de portocală și lămâie. Sigur ai încercat măcar o dată să desfaci o portocală cu dinții și atunci ți s-a amărât instant gura și ți s-au sterpezit dinții. Ei, atunci ai intrat prima oară în contact cu limonina.

Mai mult decât atât, moleculele aromatice ale portocalei și lămâii sunt identice. Și tot în molecule stă și răspunsul întrebării: de ce portocala și lămâia au mirosuri diferite? Deși moleculele sunt identice, ele sunt structurate ca în oglindă. Ce vrea asta să însemne? Să luăm exemplul mâinilor: avem două palme, normal ele sunt identice ca structură generală, însă sunt așezate în corp ca și cum s-ar privi în oglindă. Imaginea de mai jos te va ajuta să înțelegi mai bine.

Molecule chirale

După cum ai observat, cele două fructe au molecule aromatice chirale. Moleculele chirale, așa cum se numesc în chimie, sunt molecule identice, dar una dintre ele este în oglindă. În cazul de față, portocala are molecula de limonină orientată spre dreapta, iar lămâia orientată spre stângă. Astfel, atunci când miroși o portocală simți o aromă, iar atunci când miroși o lămâie simți altă aromă.

Mi se pare foarte tare cum o moleculă, atât de mică, poate influența un proces atât de mare. Același tip de principiu (de molecule chirale) se aplică pentru mentă și chimen. Distribuie articolul pe  Facebook și Twitter dacă nu știai această informație, sau dă LIKE  pe Facebook și pe blog dacă știai informația.

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Consilier in Nutritie si Wellness


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.