Știi de ce preferă bărbații covrigeii sărați cu bere? Uite aici răspunsul

  • 0

Știi de ce preferă bărbații covrigeii sărați cu bere? Uite aici răspunsul

beer-+-pretzelBine te-am găsit! Mereu mi-am pus întrebarea de ce bărbații preferă să mănânce covrigei atunci când beau bere. Am primit și un răspuns de multe ori: pentru că sunt sărați! Sunt de acord! Dacă gust un covrigel pot simți gustul de sărat, însă întrebarea mea era mult mai profundă. De ce organismul cere o astfel de asociere, bere cu sărat?

Am aflat răspunsul și mi se pare cât se poate de logic. Este vorba despre suprimarea gusturilor prin combinarea lor. Există 5 gusturi: sărat, dulce, amar, acru și umami, pe umami îl excludem din ecuația noastră. Prin combinarea diferită a celor 4 gusturi obținem diferite grade de suprimare a unui anumit gust din combinația aleasă.

Mai pe românește, de ce preferă bărbații covrigeii sărați cu bere?     Berea este amară, covrigeii sunt sărați, simplu până aici. Prin combinarea celor două gusturi amar cu sărat are loc un proces de suprimare. Gustul amar al berii este suprimat de gustul sărat al covrigeilor. De asemenea, acidul din bere potențează gustul sărat al covrigeilor. Berea se mai acompaniază de chipsuri sărate, alune prăjite cu foarte multă sare sau de sarea pusă direct pe gura sticlei de bere. Am văzut multe persoane care țin solnița lângă ele atunci când beau bere.

De ce reacționează organismul așa?   Fiind foarte inteligent, corpul uman știe ce să ceară din alimentație pentru a potența sau neutraliza anumite efecte ale alimentelor consumate. Atunci când o cantitate mare de gust amar este introdusă în corp, corpul la nivel celular și semnale neuronale citește gustul respectiv ca fiind otravă (berea) și neutralizare ei o face prin gustul sărat (covrigeii sărați).

Și gustul dulce poate suprima gustul amar. Dacă pui zahăr într-o tinctură foarte amară, vei vedea că gustul amar este suprimat de cel dulce. La fel de bine gustul dulce îl suprimă pe cel sărat. Ai putea face un experiment punând zahăr în bere, în urma lui vei putea vedea că se reduce și gustul amar și gustul sărat, însă nu știu dacă ți-ar plăcea să o mai bei. :)

Data viitoare când ieși cu prietenii la bere ai grijă să știe și ei de ce e așa bună bere cu covrigei sărați, spune-le și lor pe  Facebook și Twitter !

Sănătate și succes!

Florentina

Consilier în Nutriție și Wellness

Citește și:

Ți-ai pus vreodată întrebarea de ce portocala și lămâia au mirosuri diferite?


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.