Painica de orz cu banane – Reteta

  • -

Painica de orz cu banane – Reteta

 

Eu una ma simt ca un copil de fiecare data cand fac painica si ma las invaluita in miresmele coajei crocante cu iz de banane caramelizate coapte. Tulai, ce pofta imi e !! :) :)

Si tie? :) Atunci iata o reteta simpla de painica de orz cu banane.

Este minunata pentru un mic dejun copios sau un snack de dupa-amiaza cu un bust de energie sanatoasa. :)

1

De ce orz?

Orzul este foarte apreciat datorita bogatiei de fibre dietetice, care ajuta la sanatatea intestinelor. In comparatie cu celelalte cereale, orzul este cea mai bogata sursa de beta-glucani, care reduc colesterolul rau si ajuta la indeplinirea functiei imunitare.

Orzul este apreciat in tratamentele naturiste pentru proprietățile sale de remineralizant, antiinflamator si hipotensor, creste libidoul si ajută persoanele tinere și bătrâne pentru a se recupera după o perioadă de convalescență. Este de asemenea o sursa buna de niacina, o vitamina B care ofera protectie impotriva factorilor de risc cardiovasculari. Niacina poate ajuta la reducerea colesterolului total si a nivelului de lipoproteine.

Grăunțele de orz conțin un procent în celuloză de 8-15 % (nedecorticat), amidon 60-70 %, proteine 11%, balast 10 % , lipidevitamine (mai ales B) și substanțe minerale, gluten.

Atentie! Nu se recomanda persoanelor cu intoleranta la gluten.

Ingrediente necesare

  • 750g faina de orz
  • 1 lingurita de sare
  • 3,5 lingurite de drojdie
  • 3 banane bine coapte
  • miere (dupa gust)
  • 125 ml de ulei
  • 2 oua
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 1 lingurita de coaja de lamaie rasa

Cum o pregatim?

Porneste cuptorul, care trebuie incalzit in prealabil timp de 30-40 de minute, exact timpul de care ai nevoie pentru a pregati compozitia.

Cerne faina de orz si las-o de-o parte sa se odihneasca :) .

Bananele se fac piure si se amesteca cu mierea si uleiul, apoi se adauga ouale, sucul si coaja de lamaie. Se ameste bine, dupa care se adauga sarea, drojdia si faina de orz in ploaie (cu atentie sa un faca cocoloase). Pentru rapiditate, poti folosi telul de la blender/mixer/robot de bucatarie.

Aluatul se pune in tava bine unsa cu unt si pudrata cu faina.

Tava se introduce apoi in cuptorul incalzit in prealabil, timp de 30-40 minute.

Esti o fire jucausa :) ?

De iti place sa te joci, poti adauga dupa gust un praf de condimente diverse: scortisoara, nucsoara, cardamon sau ghimbir :).

Poti sa pui deasupra chiar  cateva nuci si seminte din ce ai prin casa. Iti recomand cu caldura susanul negru de la Solaris pe care eu l-am presarat ca decor.

Daca iti ramane aluatul, nici o grija. Poti face biscuiti cu gust si textura putin diferite de paine, dar la fel de sanatosi.

Reteta se gaseste si pe punga de faina din orz de la Solaris.

2

Pofta mare, dragii mei!

Atentie la degete, nici nu iti dai seama cand se termina painica! :) :) :)

 

Cu drag,

Florentina


Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.