Nucile, sursă de hrană pentru astronauți. De ce să nu le consumăm și pe Pâmânt?

  • 1

Nucile, sursă de hrană pentru astronauți. De ce să nu le consumăm și pe Pâmânt?

Bun găsit,

nuci-verzi-3oDe cele mai multe ori nu suntem conștienți de alimentele simple și gustoase pe care le avem la îndemână. Am crescut la țară cu un nuc mare și bătrân în curte. În fiecare an mă bucuram de nucile verzi. Aveam mereu degetele negre de la iod-ul din coajă. Adoram miezul acela crud și crocant. Toamna, nucile cădeau din copac și se decojeau singure. Țin minte că adunam cu sacii și le depozitam în beciul casei. Bucuria cea mai mare era când împărțeam cu vecinii din prima recoltă ”ia și tu o mână de nuci de la mine”, apoi nucile ajungeau în prăjituri de casă sau le consumam pur și simplu.

Valoarea energetică a nucilor mature a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri. În anumite zone ale globului, miezul de nucă se folosea ca valută de schimb. În prezent, se utilizează ca hrană concentrată pentru astronauţi, dar ce ar fi să consumăm mai des și pe Pământ. Nucile sunt nu doar gustul copilăriei, dar și o sursă importantă de nutrienți în corp.

S-a constatat că femeile care consumă săptămânal minimum 5 nuci prezintă cu 35% mai puţine riscuri pentru accidente coronariene.

Nuca poate reprezenta un aliment de bază, astfel că un pumn de nuci şi o bucată de pâine poate asigura hrana pe zile întregi. Bogăţia în fosfor şi în alte minerale asigură o sursă principală de aprovizionare a organismului cu elemente necesare păstrării echilibrului nervos şi bunei funcţionări la nivelul muşchilor, oaselor şi a diferitelor organe.

O reţetă energizantă simplă foloseşte 4-5 miezuri măcinate, care se amestecă cu o linguriţă de miere sau cu suc natural.

Încă din Evul Mediu, nuca era recunoscută prin virtuţile ei de vindecare a bolilor mintale, avându-se în vedere asemănarea între forma fructului şi forma creierului omenesc. Treptat, s-a dovedit că, într-adevăr, nuca este un bun remediu pentru îmbunătăţirea memoriei, un energizant de excepţie şi un leac minunat contra oricăror boli mintale sau a durerilor de cap.

O pastă obţinută din 6-8 nuci măcinate, amestecate cu o lingură de miere polifloră într-un pahar cu suc natural, este un energizant de excepţie consumat prin înghiţituri mici, cu efecte în ateroscleroză şi reducerea colesterolului.

O altă pastă din miezuri măcinate, amestecaţi cu făină şi smântână sau iaurt gras, se aplică de 2-3 ori pe zi timp de 3 zile consecutiv pe zonele cu răni infectate (furuncule, eczeme, abcese, flegmoane), având rol în colectarea puroiului sau ca protector cutanat în caz de arsuri, insolaţie şi bronzare excesivă. La copiii rahitici şi anemici sau cu boli de oase, se recomandă frecţii zilnice pe corp cu ulei din miez de nucă.

Preparatele pe bază de miez de nucă sunt mult folosite în cosmetică la revigorarea părului şi la întreţinerea tenurilor grase. Se iau 2-3 nuci mari, se pisează uniform şi se amestecă cu câteva linguriţe de apă caldă până se formează o pastă albă; aplicată pe faţă şi pe decolteu, se constată că după masarea pielii prin mişcări circulatorii apar efecte benefice de împrospătare a tenului, irigarea cu sânge şi curăţirea în profunzime, cu îndepărtarea stratului de celule epidermice moarte.

Uleiul extras prin presare din miezul de nucă este bogat în acizi graşi (din care peste 50% acid linoleic) şi de aceea este recomandat în alimentaţia dietetică pentru prevenirea aterosclerozei coronariene, reducerea colesterolului, a bronşitei cronice, tuberculozei, constipaţiei, paraziţilor intestinali (inclusiv teniază), litiază renală, leucoree, enurezis şi sifilis.  Ce beneficii aduc nucile?

– Micsoreaza nivelul de colesterol.
– Pot inlocui mancarurile care sunt bogate in grasimi saturate.
– Vitamina B1 din nuci creste pragul de toleranta pentru durere.
– Vitamina B2 ajuta la combaterea starii de apatie.

Informatii nutritionale pentru 100 de grame de nuci

– 654 kcal.
– Grasimi: 65.200 grame.
– Carbohidrati: 13.700 grame.
– Proteine: 15.200 grame.

Ce vitamine si minerale contin nucile?

– Vitamine: vitamina A, B1 B2 acid ascorbic, niacina si tocoferol.
– Minerale: zinc, fier si potasiu.

Ce proprietati terapeutice au nucile?

– Previn riscul instalarii aterosclerozei.
– Miezul de nuca este admis in regimul diabeticilor.
– Au efect vermifug.
– Uleiul de nuca lupta impotriva enurezisului (scaparea involuntara si inconstienta a urinei).
– Infuzia de frunze de nuc se foloseste in hipogalactie (producere insuficienta de lapte), contra diareelor, in hiperhidroza (transpiratie excesiva), contra enteritelor, in diabetul zaharat, contra infectiilor si edemelor renale si în periartrita scapulohumerala (dureri ale umerilor).
– Decoctul din frunze de nuc se foloseste ca gargara pentru tratarea stomatitelor.

În timp ce scriu acest articol mă pregătesc pentru o porție sănătoasă de nuci cu miere. Sunt preferatele mele. 4-5 nuci cu miere sunt excelente la micul dejun și extraordinare la prânz. Amestecul dă un boom de energie și acționează direct pe Manipura Chakra (chakra plexului solar, responsabilă cu puterea personală). Să avem pofta!

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !

 


1 Comment

Ene Viorica

3 februarie 2014 at 2:12 pm

Interesante informatiile.

Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.