Junk Food Vegetarian: Ketchup (sos murat de pește)

  • 0

Junk Food Vegetarian: Ketchup (sos murat de pește)

ketchup bottleSalut, azi luăm la periat un sos de roșii nesănătos care nu lipsește din casele multor persoane, nici măcar din a mea. Deși acest sos există în frigiderul familiei mele, eu nu îl consum. Orice produs alimentar industrializat are și varianta sănătoasă de casă. Diferența între ele este ca unul se achiziționează ușor, are gust bun, dar este extrem de nesănătos, celălalt este demențial de bun, sănătos, însă durata de preparare și costul sunt ridicate. Hai să intrăm în profunzimea poveștii sosului de ketchup.

Ketchup este un cuvânt ce provine dintr-un cuvânt chinezesc, care înseamnă un sos murat de pește. În anul 1690 a fost pentru prima dată acest cuvânt menționat în scris. Marinarii englezi au descoperit acest sos minune și au transmis mai departe rețeta. La început sosul nu conținea roșii.

Cel mai important moment al acestui sos este adăugarea roșiilor, lucru care s-a întâmplat în anul 1703. Prima rețetă de ketchup a fost scrisă în anul 1727. Rețetele au continuat să apară predominând cele cuciuperci în Marea Britanie și cu roșii în USA. Un fermier s-a oferit să-l vândă în sticle în anul 1830 cu un preț cuprins între 33 și 50 de cenți. Într-o primă fază a avut o consistență asemănătoare cu sosul de soia și era numit și sos de soia.

Ingredientele de bază pe care ar trebui să le conțină ketchupul sunt următoarele (conform unei dispoziții a guvernului american):

  • sos de roșii fiert
  • zahăr
  • oțet
  • arome de ceapă
  • scorțișoară
  • ghimbir

Iată cum arată o rețetă industrială obișnuită de ketchup: apă, pastă de tomate 12%, oțet, amidon modificat (E1420, 1440, 1404), sare, zahăr, zaharina de sodiu, arome naturale, arome natural identice, conservanți (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202). De specificat că , de obicei, ketchup-ul industrial conține cantități foarte mici de roșii și se folosesc în schimb gume de îngroșare, aromatizanți, conservanți pentru a i se da vâscozitate, gust bun și durabilitate la raft.

Problema cea mai arzătoare este cea a copiilor. Copiii consumă cu aproximativ 50% mai mult ketchup decât adulții. Cei tineri consumă ketchup aproape cu orice fel de mâncare, în special cu pizza sau cartofi prăjiți.

Persoanele care suferă de diabet, hipertensiune, maladii cardiovasculare, hepato-renale, supraponderalii și persoanele obeze trebuie sa acorde mare atenție consumului de ketchup industrial.

Ketchupul îngroașă sângele, de aici apar probleme de inimă, E-urile și aromele se transformă în toxine la nivel de ficat și vezică biliară, sistemul limfatic va fi supra-solicitat în eliminarea toxinelor din corp ș.a.m.d.

Să revenim însă la soluții. Cea mai bună variantă de ketchup este cel făcut în casă. O rețetă simplă se face din pastă de tomate în care se adaugă ceapă tocată mărunt, ghimbir, scorțișoară, zahăr brun în cantitate foarte mică, sare și piper. Astfel se evită  consumul de E-uri și alte substanțe dăunătoare organismului. Beneficiul cel mai mare este are un gust mult mai bun, e făcut cu dragoste și e sănătos.

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.