De ce nu putem respira în aceste zile și ce face indicele ITU!

  • 0

De ce nu putem respira în aceste zile și ce face indicele ITU!

Cod galben și portocaliu de caniculă avem zilele acestea. Vara 2013 nu a fost o vara așa de caniculară precum cele trecute, a fost mai mult ploioasă și mai ales în weekend când toată lumea vrea să meargă la mare. Ei, se pare că a venit timpul să vedem cu adevărat vara. Astăzi vă spun lucruri interesante despre indicele ITU și despre ce înseamnă să ai un disconfort termic ridicat.

ITU este Indicatorul de Temperatură și Umiditate, care  ne spune cât de sufocantă va fi vremea în următoarea zi.  În general, acest indice este calculat și oferit de meteorologi. Când valoarea ITU este sub 79 de procente, aerul este plăcut și ușor respirabil, însă când depșțește 80 de procente, apare un risc ridicat de disconfort și aerul devine irespirabil.

Chiar m-am trezit dimineață cu senzația că nu pot respira bine și că îmi e foarte cald. Cred că și tu ai pățit la fel. Dar să vă spun de ce are ITU efect asupra noastră și cum se manifestă umiditatea crescută. Corpul uman produce căldură în urma proceselor metabolie, iar  căldura produsă trebuie să fie şi eliminată, pentru că altfel organismul s-ar supraîncălzi. Organismul elimină căldura prin conducţie (direct prin contact cu corpuri mai reci), convecţie (curenţi de aer), radierea căldurii şi transpiraţie.

Pentru a putea elimina surplusul de energie termică este nevoie ca, în mediul înconjurător, temperatura să fie mai mică decât temperatura corpului, adică sub 37 de grade Celsius. Dacă nu ar exista aceste modalităţi de eliminare a căldurii, organismul s-ar supraîncălzi, temperatura internă ar creşte, iar la peste 42 de grade C, astfel toate proteinele s-ar coagula și în final s-ar produce moartea prin şoc termic, ca să vorbim puțin în termeni medicali.

Atunci când umiditatea atmosferică este foarte mare, pierdem mai greu căldura, iar temperatura ridicată este mai greu de suportat. Aerul ni se pare irespirabil. Indicele de confort termic se referă şi la percepţia subiectivă a căldurii şi are o bază obiectivă – cuantificabilă şi măsurabilă – în gradul de umiditate din mediu.

Unii oameni suportă mai bine umiditatea din atmosferă, în vreme ce alţii mai puţin, la fel cum se întâmplă şi cu durerea. Cele mai afectate persoane de indicele de  umiditate crescut sunt astmaticii (care au nevoie de condiţii de aer uscat), cardiacii, hipertensivii, cei cu boli endocrine (hipertiroidienii, hipotiroidienii sau cei cu afecţiuni ale suprarenalei). De asemenea, persoanele obeze sunt foarte afectate de umiditatea crescută din aer.

Indicele termic are și o formulă. Nu prea sunt eu fană matematică, dar vă las pe voi să calculați. Formula indicelui temperatura-umiditate, este: ITU=0,81*T+0,01*U*(0,99*T-14,3)+46,3 unde: T este temperatura în °C, iar U este umiditatea relativă în % . Indicele termic de astăzi este de 80 de unități, ceea ce înseamnă un disconfort termic ridicat.

Vă recomand să consumați alimente ușoare, care să nu solicite prea tare focul digestiv, să consumați cel puțin 2 l de lichide, să reduceți efortul fizic și să nu vă expuneți la soare în mijlocul zilei (vitamina D se absoarbe numai între orele 08.00-11.00 și 16.00 – 19.00)

Sănătate și succes!

Florentina

Consilier în Nutriție și Wellness

PS: împarte articolul cu prietenii tăi de pe  Facebook și Twitter !


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.