Cum se măcina faina integrală la Moara cu Noroc din Ohaba, Făgăraș

  • 0

Cum se măcina faina integrală la Moara cu Noroc din Ohaba, Făgăraș

IMG_0321[1]Lumea e plină de sincronicități. Mă bucur că sunt și eu pe aceeași frecvență. Imaginează-ți posibilitatea de a descoperi din întâmplare o moară de apă din 1875 din satul Ohaba (Făgăraș), denumire a satului ca și cel al bunicii mele. Și mai imaginează-ți că exact în urmă cu 7 ani am mai trecut prin acest sat, noaptea. Cât de posibil să fie să ajungi într-un sătuc, aflat la sute de kilometri distanță de locuința ta, în care nu ai o treabă anume?

Moara cu Apă din Ohaba este cea mai veche moară funcțională din Țara Făgărașului (1875). Aici proprietarul pensiunii Moara cu Noroc (moara a fost moștenită din generație în generație) ne-a spus povestea bunicului lui și sacrificiile pe care le-a făcut ca moara să nu fie confiscată de comuniști. Când comuniștii au venit să ia averile oamenilor, bunicul s-a opus. Pentru asta a făcut pușcărie, dar nu a renunțat! El a știut că moara va fi a urmașilor, urmașilor lui. Și așa este!

În videoul de mai jos aveți explicațiile despre cum se face făina integrală și care este procesul grâului de la intrarea în moară până la turnarea făinii în saci.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=cKaOnPZVQXM&feature=youtu.be]

Cât despre pensiunea Moara cu Noroc, este un loc minunat, plin de flori, de susurul apei și cu oameni extraordinar de iubitori. A fost o încântare să stau acolo. Doamna casei ne-a servit cu prăjituri făcute de ea și lapte adevărat de vacă. A fost un deliciu. La plecare ne-a pus un săculeț cu faină integrală și ne-a urat drum bun.

Pensiunea Moara cu NorocPentru cei care doriți să aveți o asemenea experiență, Pensiunea Moara cu Noroc are 3 camere (2 duble) și una rustică. Locația este superbă, proprietarii pensiunii pot să vă gătească. Prețul pe noaptea de cazare este între 80-100 de lei. Capacitatea de cazare este de 8-10 locuri. Pentru cine dorește să ajungă la Moara cu Noroc adresa e Satul Ohaba Nr 32, Comuna Șinca, Jud. Brașov. Se ajunge foarte ușor din Șinca Veche spre Șercaia. Pe drum vă întâlniți cu indicatorul Moara cu Apă și îl urmați.

De asemenea, fac apel la persoanele care pot ajuta familia să extindă pensiunea. Obiectivul turistic este spectaculos, cu o mare valoare istorică, iar locul permite amenajarea mai multor camere pentru cazare. Așa că, voi cei care scrieți proiecte cu finanțare europeană sau pur și simplu vreți să ajutați, sunați la 0745.656.875/0744.484.971. Primul pas ar fi să vizitați locul și să va faceți un weekend acolo. Va fi de neuitat, mai ales că e aproape de Grota de la Șinca Veche și de Chilia Părintelui Arsenie Boca.

Sănătate și succes!

Florentina Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Ajută la dezvoltarea pensiunii Moara cu Noroc, dă SHARE pe  Facebook și Twitter !


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.