Bucate de Halloween în lume și de ce nu îl mai sărbătoresc!

  • 0

Bucate de Halloween în lume și de ce nu îl mai sărbătoresc!

prajituri-de-halloween_recipe_mainVine Halloween, o sărbătoare care și-a schimbat ritul și scopul peste ani și a fost transformată într-o petrecere comercială generală în care oamenii nu mai pun accent pe sensul profund (acela de a alunga spiritele rele), ci invocă și slujesc aceste spirite prin indentificarea cu personajele alese pentru un ceas, doua, zece. Plecând de la premisa că unde îți e gândul, fapta și atenția, acolo se îndreaptă și energia, oamenii slujesc inconștient personaje precum moartea, păpușa Chuckky, Hannibal, etc.

Să vedem ce simboliza în trecut Halloween-ul. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Festivalul Samhain sărbătorește sfârșitul „jumătății luminoase” a anului și începutul „jumătății întunecate”, și este uneori considerat a fi „Anul Nou Celtic”. Vechii celți credeau că granița dintre lumea aceasta și cea de dincolo se slăbește în ziua de Samhain, permițând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. Strămoșii familiei erau cinstiți și invitați acasă, în timp ce spiritele rele erau gonite. Se crede că nevoia de a îndepărta spiritele rele a dus la purtatul de costume și măști. Ei îndepărtau spiritele rele deghizându-se ei înșiși în spirit rău pentru a le evita. În Scoția, rolul spiritelor era jucat de tineri îmbrăcați în alb cu fețele mascate sau înnegrite.

Cât despre dovleacul sculptat, el nu este un felinar-sperietoare. De exemplu, sculptarea de lanterne provine din obiceiul de Ziua Tuturor Sfinților de modelare a unor felinare din napi pentru luminarea sufletelor din purgatoriu. Napul era folosit tradițional de Halloween în Irlanda și Scoția,  dar imigranții veniți în America de Nord au folosit dovleacul indigen, care erau mai accesibil, mai mare și mai ușor de modelat decât napii.

Deci, sărbătoarea care era menită să alunge spiritele rele prin ritualuri, a devenit o sărbătoare prin care sunt întrupate spiritele în sine. Și revenind la ipoteza de mai sus: unde este gândul, fapta și atenția este și energia. Și așa am decis că nu mai vreau să sărbătoresc Halloween. Oamenii nu sunt conștienți ce hrănesc și cum hrănesc părțile întunecate ale lumii, cum ar fi moartea sau vrăjitoarele. Totul a devenit o distracție socială din care se fac mulți bani, fără a conștientiza uriașa energie care merge spre partea întunecată.

tort halloweeenCât despre mâncare, plăcintele cu dovleac sunt prezente peste tot. Deoarece sărbătoarea cade în vremea recoltării merelor, merele glazurate sau caramelizate se numără printre mâncărurile tradiționale de Halloween. Acestea se obțin prin ungerea merelor întregi cu un sirop dulce lipicios, uneori se adaugă miez de nucă măcinată.

Într-o vreme, copiilor li se dădeau mere glazurate, dar practica a dispărut după ce au apărut zvonuri că unii oameni înfig ace sau lame de ras în merele date copiilor.Nu există dovezi ale unor astfel de incidente, deci se poate presupune că sunt cel mult rare și nu se soldează cu răniri grave. Totuși, mulți părinți au crezut că asemenea practici sunt frecvente din cauza mediatizării excesive. La maximul isteriei merelor, unele spitale au oferit radiografii ale sacilor de bomboane ale copiilor pentru a identifica vreo problemă. Practic toate acele puține evenimente de „otrăvire” a merelor erau de fapt cauzate chiar de părinții victimelor.

Un obicei ce persistă în Irlanda de astăzi este gătirea (sau mai adesea, achiziționarea) de barmbrack (în galiciană báirín breac), o prăjitură ușoară cu fructe, în care se introduc un inel, o monedă sau alte „farmece”. Se spune că cei care mănâncă un barmbrack cu inel își vor găsi dragostea în anul următor, tradiție similară cu cea a prăjiturii regelui la bobotează.

biscuiti-halloween_21e46b03aaMâncăruri asociate sărbătorii în lume:
  • Barmbrack (Irlanda)
  • Caramele (Marea Britanie)
  • Măr caramelizat/măr glazurat (Marea Britanie și Irlanda)
  • Porumb caramelizat
  • Colcannon (Irlanda)
  • Bomboane în formă de cranii, dovleci, lilieci, viermi, etc. (USA)
  • Dovleac, plăcintă de dovleac, pâine de dovleac
  • Semințe de dovleac prăjite
  • Porumb dulce prăjit

Cam atât am avut de povestit despre Halloween. Am ales să nu mai particip la această sărbătoare. Este o alegere pur personală. Cât despre mâncăruri sunt cam ciudate.

Până data viitoare

Sănătate și succes!

Florentina Gionea

Consilier în Nutriție și Wellness

PS: Nu uita să dai SHARE pe  Facebook și Twitter !

 


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.