Astăzi în Junk Food Vegetarian: Margarina

  • 0

Astăzi în Junk Food Vegetarian: Margarina

A deveni vegetarian și a adopta un stil de viață sănătos nu este egal doar cu a renunța la consumul de carne. Am văzut destule persoane care susțin sus și tare ca sunt vegetarieni și cu toate astea sunt grase sau au probleme de sănătate. De aceea astăzi inaugurăm rubrica: ”Junk Food Vegetarian„.

Junk Food este denumirea generică pentru alimentele cu valoare nutritivă mică, bogate în calorii, grăsimi, zahăr, sare sau cafeină. În această categorie intră cerealele pentru micul dejun, bomboanele, chipsurile, prajiturile, cartofii prajiți, guma, înghețata, sucurile, etc. Subiecte pe care le vom trata individual.

Astăzi pusă la zid este margarina! Margarina este un înlocuitor pentru unt, inventat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca urmare a faptului că untul devenise din ce în ce mai greu de procurat.

Ce este margarina? Un produs obținut prin hidrogenarea uleiurilor din floarea soarelui și rapiță în prezența unor catalizatori, meniți să ajute la solidificarea procesului.

Hidrogenarea este un procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial, care implică adăugarea de hidrogen (H2). Grăsimile vegetale devin semi-solide sau solide la temperatura camerei și tartinabile. Aceste  grăsimi de origine vegetală, sănătoase la început, sunt transformate  în grăsimi saturate artificiale. Ele  sunt asemănătoare cu cele animale, dar  extrem de toxice pentru organism.

Efecte asupra sănătății: Margarina provoacă apariția bolilor cardiovasculare și a bolilor neurodegenerative. Atunci când este asimilată în organism, aceste grăsimi afectează sistemul imunitar și determină o sensibilitate mai mare la infecții, intoxicații și chiar la cancer. Margarina poate dezvolta rezistență la insulina, în cazul diabeticilor.

Efectul sigur este creșterea colesterolului rău (diverse studii au relevat acest lucru).  Acizii graşi de tip trans (sau grasimile hidrogenate) cresc LDL  (colesterolul rău) şi scad HDL  (colesterolul bun).  Temperatura crescută la care se obţine margarina distruge vitamina E  şi alte substanţe nutritive care se găsesc în uleiurile folosite.

Agenţii folosiţi pentru întărirea margarinei conţin nichel şi cadmiu. Nichelul este un metal toxic care dacă este prezent în exces în alimente poate provoca afecţiuni pulmonare şi renale. Cadmiu este unul dintre cele mai toxice metale grele. El poate contribui la apariţia de afecţiuni severe cum ar fi arterioscleroza, hipertensiunea arterială şi cancerul.

Margarina ascunsă în mâncare. Pentru că este mai ieftină decât untul, mai ușor de întins și cu un gust bun, margarina se pune în foarte multe produse alimentare și preparate culinare din restaurante, cum ar fi mămăliga, sosurile,  supele etc.

Povestea supei-cremă de legume. Mă bucurasem într-o zi ca am descoperit o companie de catering care gătește cât de cât natural și am ce să mănânc sănătos la birou (după adoptarea unui nou stil alimentar, simți ce e în neregulă cu mâncarea ta). De data aceasta m-am păcălit! Era așa de bună supa cremă de legume că îmi comandam în fiecare zi, până am citit cu atenție meniul. Supa cremă conținea margarină! Dezamăgită, am renunțat și am căutat alte variante de meniu la prânz.

Cam așa stau lucrurile în industria alimentară, de aceea noi suntem primii care avem dreptul și obligația de a ne hrăni trupul cu ceea ce merită!

All the best pentru sănătate!

PS: Spune-ne povestea ta legată de margarină, sunt sigură ca ai una! Nu uita să ne dai LIKE și SHARE!


Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.