Astăzi în Junk Food Vegetarian: Cartofii prăjiți

  • 0

Astăzi în Junk Food Vegetarian: Cartofii prăjiți

Sursa Foto: realitatea.netOh, da! Veți spune, ce articol banal! Tipa asta chiar crede că noi nu știm ce înseamnă să mănânci cartofi prăjiți! O, ba da! Știu! Însă nu am venit să vă bat la cap să nu mai mâncați cartofi prăjiți, ci să vă expun câteva situații de viață și vă las pe voi să le catalogați ca fiind reale sau nu :).

Picture 1: La restaurant

Atmosferă plăcută băuturi, feluri de mâncare așezate plăcut în farfurie, discuții despre ce înseamnă să mănânci sănătos. Ospătarul trece prin fața voastră cu un fel de mâncare cu garnitură de cartofi prăjiți. Hmm, arată bine în farfurie, dar mă abțin! și așa începe dialogul mental cu argumente pro și contra, despre cât de buni ar fi niște cartofi prăjiți. Mă abțin, mă abțin, până vine chelnerul la masă cu băutura și spui din senin: A, și o porție de cartofi prăjiți, vă rog! Să fie cu brânză pe deasupra! :)

Picture 2: La altul în farfurie

Se întâmplă foarte des să ieșim cu prieteni și cunoștințe la masă. Evident, fiecare are dreptul să aleagă orice fel de mâncare dorește. Tu sănătos! Salată sofisticată. El/ei friptură cu cartofi prăjiți. Nu mai mănânci carne, dar mirosul e miros, ori îl respingi ori ți se face poftă. Ai gusta din farfuria lui, da ce să iei? Carnea? Nu, mai bine din cartofii prăjiți! ;)

Picture 3: Acasă

Ce papi acolo? Cartofi prăjiți? Nu, nu vreau! Nu sunt sănătoși! Da, parcă aș gusta unul! Hai că mi-ai făcut poftă! Mai iau unul și GATA! E acum, dacă tot am comis-o măcar să o fac până la capăt! :)))

În general toți știm de ce cartofii prăjiți sunt nesănătoși: sunt prăjiți în ulei, sunt grei la stomac, îngrașă, sunt cancerigeni etc. Uite câteva motive în plus să te gândești mai bine înainte de a ceda poftei:

  •  Prin prăjire, cartofii îşi pierd 60-70% din vitamina C;
  •  Prin prăjire se degajă acrilamida, o substanţă cancerigenă;
  • Grăsimea în care sunt prăjiţi trece printr-o serie de transformări, generând substanţe extrem de toxice – cancerigene;
  • Dacă îţi plac cartofii crocanţi, deci mai bine prăjiţi nu vei mai avea nici proteine, nici zaharuri, nici lipide în ei, doar substanţe cancerigene;
  • Cresc foarte mult glicemia şi riscul de a face diabet zaharat de tip 2;
  •  Cresc riscul de a deveni supraponderal;
  • Conţin grăsimi rele (saturate).
  • Consumul frecvent de cartofi prăjiţi creşte riscul de ateroscleroză care stă la baza majorităţii bolilor de inimă. Ştii acele particule de grăsime/colesterol care se depun pe pereţii arterelor care ajung să oprească circulaţia fluxului sanguin;
  •  Doar catofii noi au un indice glicemic mai mic, deoarece cu cât sunt depozitaţi la temperaturi mai mici de 8 grade Celsius mai multe luni le va creşte indicele glicemic şi riscul de a genera substanţe cancerigene prin prăjire, după cum relatează celebrul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi în cărţile sale.

Cartofii prăjiți sunt cei care reprezintă cel mai mare risc de dependență. De ce? La nivel mental: pentru că sunt interziși! Tot ce este interzis prezintă un interes major pentru mentalul nostru. La nivel de simțuri: au un gust foarte bun și sunt sățioși. Chiar simți că ai mâncat ceva!

Sfatul meu este să vă permiteți, de exemplu o dată la 3 luni, să mâncați o porție de cartofi prăjiți. Așa împăcați și capra și varză. Mintea nu devine frustrată, iar voi să satisfaceți o poftă. Și dacă tot faci asta, fă-o cu deschidere și bucură-te. Dar ține minte: 3 luni după nu mai pui niciun cartof prăjit în gură!

Când ai mâncat ultima dată cartofi prăjiți? Fii sincer/ă și scrie-mi pe Facebook și Twitter sau într-un comment mai jos!

Citește și:

Astăzi în Junk Food Vegetarian: Margarina


No Comments

Anca

13 iunie 2013 at 12:07 pm

Aseara, dar am reusit sa mananc doar unul. De cateva zile incoace ii fac prietenului meu cartofi prajiti in fiecare seara (ca asa vrea) si e destul de greu sa ma abtin dupa ce I-am gustat deja. Alaltaseara nu am rezistat asa eroic si am mancat mai multe „paie”

Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.