Ceapa – cu dedicație pentru berbeci

  • 0

Ceapa – cu dedicație pentru berbeci

Ceapa este alimentul meu preferat. Sunt în stare să mănânc ceapă goală, fără pâine, ulei, sare sau orice alta alăturare. Întotdeauna am pledat pentru ceapă. De ce? Pentru că este un aliment cu efecte terapeutice extraordinare.

Ceapa provine din regiunile de stepムdin Asia centralムși de vest, probabil teritoriul Afganistanului de azi. Este una dintre cele mai vechi plante de culturăƒ, fiind apreciată la  5.000 de ani în urmăƒ. Era cultivată ca plantムmedicinalăƒ, condiment și ca legumăƒ. În Egiptul Antic ceapa era consideratムun simbol al vieții eterne, datoritムformei sale rotunde și a inelelor concentrice si era oferitムzeilor, sau era folositムcă monedムde platムde a ajunge în Rai.

Știai că există ceapă de iarnă și ceapă de vară? Ceapa de vară este semăƒnatムprimăvara timpuriu și recoltată în august și septembrie. Ea poate fi depozitatムpânムîn luna martie a anului următor. Ceapă de iarnăƒ, mai zemoasムși mai puțin iute, este semănatムîn august, devine adultムnumai în primăƒvara urmăƒtoare și poate fi recoltatムîn luna iunie, însムnu poate fi depozitatムpentru o perioadムde timp îndelungatăƒ.

Ύn foile de ceapムexistムo combinatie între o enzimăƒ, Alliinase, un aminocid cu sulf Aminoacid (Iso-Alliin) și Propanthial-S-Oxid, care provoacムlăƒcrimarea la tăƒierea cepei.

Păƒrți utilizate: bulbul și sucul lui.

Principalii constituenți  cunoscuți: fructani, vitaminele A, B, C; săƒruri minerale – sodiu, potasiu, fosfat și nitrați calcaroși, fier, sulf, iod, siliciu; acizi – fosforic și acetic; disulfură de alil și de propil; ulei volatil; glucochininăƒ; oxidaze diostaze (acestea din urmムsterilizate; prin căldurăƒ); principii antibiotice.

Compoziție pentru 100 grame

Energie 3kcal, Apă 89 %, Glucide 7,1 %, Lipide 0,2 %, Proteine 1,3 %, Fibre 2,1 % Calciu 25 mg, Magneziu 10 mg, Potasiu 170 mg, Fier 0,3 mg, Vitamina C 7 mg, Vitamina B1 0,06 mgVitamina B3 0,3 mg, Vitamina B6 0,14 mg, Vitamina B9 0,02 mg, Vitamina E 0,14 mg.

Proprietăți

Uz extern: Emolient și rezolutiv (resorbant). Antiseptic. Antalgic(sedativ, calmant). Îndepărtează țânțarii.Uz intern: Stimulent general (al sistemului nervos, hepatic,renal). Diuretic puternic, dizolvant și eliminator al ureii și al clorurilor. Antireumatismal. Antiscorbutic. Antiseptic și antiinfecțios (antistafilococic: ceapa se comportă în privința acestui microb ca un antibiotic: L. Binat). Secretor, expectorant. Digestiv (ajută în digestia făinoaselor). Echilibrant glandular. Antisclerotic și antitrombozic. Afrodisiac. Antiscrofulos. Vermifug. Hipnotic ușor. Curativ al pielii și al sistemului pilos.

Ceapa în vise. În dicționarul viselor, dacă visezi că tăi ceapă este un semn de supărare mare, dacă visezi că mănânci ceapă, supărările vor veni din partea rudelor. N-am avut niciodată astfel de vise, poate pentru că mănânc prea multă ceapă:)))

Din curiozitățile mele am făcut cercetări și am aflat că nativilor din zodia Berbec (zodia în care m-am născut) le este recomandat consumul de ceapă combinata cu praz. La fel de bine  este recomandată si scorpionilor, ca energizant, medicament și calmant. Ceapa merită consumată cât mai des cu putință, 1-2 bulbi pe zi, indiferent de zodie.


No Comments

Salată de praz colorată cu ridichii și asezonată cu mărar | Iubim Și Gătim

4 aprilie 2013 at 9:14 am

[…] AICI căror zodii se potrivește rețeta de […]

Leave a Reply

Evenimente urmatoare

Nu exista evenimente programate deocamdata.